woensdag 29 augustus 2007

Natuur op de vliegbasis


Zoals ik volgens een gemeenteraadslid uit Baarn te laat was met mijn verontwaardiging over de ontwikkelingen rond kasteel drakensteyn, ben ik nu in mijn ogen nog net op tijd.
Hier vlakbij ligt Vliegbasis Soesterberg, het oudste militaire vliegterrein van Nederland. In de planning staat dat eind 2008 de vliegbasis gesloten zal worden en er eindelijk gestopt zal worden met de vele militaire oefeningen met F16's, chinook helicopters, AWACS (die uit Schinveld ja), Orions en alles wat het leger bezit en de lucht in kan.

Dit betekent dat er al een hele tijd getwist wordt over de toekomst van het terrein. Werkelijk íedereen wil wel een stukje. De een om kantoorpanden op de bouwen en de volgende om er een paar hoge flats neer te donderen. Als iedereen zou krijgen wat er gewenst wordt, blijft er vrij weinig natuur voor de natuur over. Nét nu ook de natuur een onhoorbare stem heeft in deze discussie. Het gebied vormt namelijk een schakel middenin de randstad en door het onderhoud van defensie heeft het al een aardige ecologische waarde.

Utrechts Landschap wil graag het héle gebied, maar krijgt slechts een klein deel. Met de actie 'Geef voor natuur op de vliegbasis' proberen ze ook de rest te kunnen kopen met geld dat mensen doneren. Er is alleen één klein probleempje... Volgens mij loopt de actie nog niet zo geweldig en schiet het dus niet echt op met het grond kopen. En dáár moet verandering in komen. Het is uniek dat er zo'n groot gebied vrij komt in de Randstad en in mijn ogen is het ook heel belangrijk dat er natuur blijft. Zoals Utrechts Landschap uitlegt op hun site hebben ze werkelijk een groot stuk nodig, om ook het habitat van schuwe dieren te beschermen.
Doe ook mee en help met slechts €15,- Utrechts Landschap weer een stukje op weg!
Maak uw bijdrage over op giro 507396 t.n.v. Het Utrechts Landschap De Bilt

1 opmerking:

Laudine zei

http://www.utrechtslandschap.nl/p3.php?RubriekID=2448
Deze link had je geloof ik nog niet. Hier kun je duidelijk vinden wat Utrechts Landschap verder er nog aan doet.