woensdag 23 mei 2007

Grotere passen

Na een goede warming-up begon Voltrack in de les gistermiddag ontzettend goed te lopen. Ik voelde hem loskomen in zijn rug en hij nam duidelijk grotere passen. Voltrack ontspande echt, en dan wordt het rijden pas echt leuk!

Na Voltrack heb ik ook nog met Patent les gehad. In het begin had hij wat spatjes, maar al snel gaf hij het op en zette hij zijn voorwaartse drang op een nuttige manier in. Geweldig gevoel als je een paard laat strekken zonder dat hij uit elkaar valt, het leek zo nu en dan wel even alsof we gingen opstijgen!

Het mooie is dat Patent zoveel gas achter gaf, dat hij alleen aan de voorkant eruit 'barstte' als hij de verzameling/sluiting niet kon houden. Vroeger zou hij zijn gaan bokken, maar tegenwoordig doet hij dat niet eens meer.

Het was een super les!

2 opmerkingen:

snuggertje zei

Wat is "uit elkaar vallen" bij een paard? Moet je dan de dierenarts bellen en welk medicijn krijgt ie dan? Het lijkt me gevaarlijk! Of is het niet levensbedreigend?

Guinnifer zei

'Uit elkaar vallen' heeft te maken met het dressuren van een paard. Je doel is om het paard dan te verzamelen (wat inhoudt dat het paard zijn achterbenen goed onder zijn lijf brengt, zodat hij zijn rug bol maakt). Verzamelen is in feite hetzelfde als een mens die goed rechtop gaat lopen, zodat hij zijn buikspieren aanspant en zijn rug rechthoudt.

Uit elkaar vallen is dan het tegenover gestelde, het paard heeft zijn rug een beetje hol en de achterbenen lopen als het ware achter hem aan. Dit is weer een beetje hetzelfde als iemand die met een holle rug staat.

Het is dus op te lossen met goede rijkunst, en naarmate het paard beter getraind is zal het 'verzamelen'(dus buikspieren aanspannen en achterbenen onder de massa) minder moeite kosten. Doordat het makkelijker wordt, zal er minder snel verzet optreden en zal het paard ook minder snel uit elkaar vallen.