zaterdag 28 maart 2009

Laatste keer last.fm


Aan al het goede komt het eind. Voor alle gratis diensten moet een keer betaald worden. Voor niets gaat de zon op en regent het. En daar houdt het dan ook mee op.

Afgelopen week kondigde Last.fm aan hun diensten niet langer gratis aan te bieden aan mensen die niet in de VS, Groot-Brittanië of Duitsland wonen. En dat betekent dus voor mij, mijn vader, mijn zus, mijn broer en nog véél meer gebruikers: einde oefening! Ja, of betalen natuurlijk. Maar als studentje ga ik niet mijn geld steken in een handig muziektooltje. Kom nou. Wel jammer, want aan studentenkorting doen ze ook niet. Voor een paar cent had ik het nog wel willen hebben natuurlijk.

Er is nog een soort middenweg: zorgen dat je een Engels, Duits of Amerikaans IP-adres hebt. Want aan je IP-adres zien zij uit welk land je komt. Hoe kom je aan een ander IP-adres? De meest eenvoudige manier is met een zogenaamde proxyserver. Een goed, gratis voorbeeld is Ultrasurf, een tooltje waarmee Chinezen wel het net op kunnen omdat het lijkt alsof ze Amerikanen zijn.

Het is dus nog niet helemaal einde oefening, maar de duimschroeven worden weer iets verder aangedraaid en het gratis gebruiken iets lastiger gemaakt. Je kunt het ze ook niet echt kwalijk nemen, zij moeten ook hun brood verdienen.

We zitten wel weer net verkeerd, hadden we 100 kilometer verder naar het oosten gezeten of aan de andere kant van het kanaal hadden we niet op zoek hoeven gaan naar een Engelse, Duitse of Amerikaanse proxy.

2 opmerkingen:

Ernst Fuld zei

Niks aan de hand hoor. Het is nu 1 april en alles doet het nog. Ik kan zowel mijn playlist via de client van last.fm als via de widget (zie de linkerkolom bij mijn blogspot blog) afspelen zonder enige trucendoos als ultrasurf, vpn tunnels of us proxies. Alles werkt gewoon en ik betaal nog steeds niks ;-)

Ernst Fuld zei

Ok intussen hebben ze bij last.fm de kraan dicht gedraaid. Maar niet getreurd:
1. edit je registry met de truuk die ik elders beschreef en zorg dat je playlist daar instaat...
2. gebruik Ultrasurf en di start geheel oto IE op
3. Ga met IE naar last.fm en log in, maar doe verder niets> Dus niet muziek afspelen etc..
4. Start nu de client van last.fm & c the miracle happen: alles werkt weer en nog steeds als vanouds...